دوباره میسازمت وطن حتی با خشت جان خویش
ستون به سقف تو میزنم حتی با استخوان خویش
__________________________________________
مهندسی مدیریت پروژه :
مهندسی مدیریت پروژه تلفیق علم ، هنر و فن است و به منظور آموزش برای انجام فعالیتهای آماده سازی، نظارت و اجرای پروژه ، به ویژه پروژههای عمرانی طرح ریزی شده است.
ویژگی اصلی تخصص مهندسی پروژه ، ماهیت بین رشته ای آن است . این رشته تلفیقی از رشتههای مهندسی عمران ، مهندسی صنایع و رشته مدیریت می باشد.تاکیدات اصلی در رشته مهندسی مدیریت پروژه بر روی تلفیق دانش و اجرا،کاربردی بودن آموزه و مدیریت صحیح پروژههای عمرانی متمرکز است.
فعالیتهای در نظر گرفته شده برای مهندسین مدیریت پروژه در نظام مهندسی ساختمان،جهت تصدی پست مهندس مجری تعریف شده است و در حال حاضر این وظیفه توسط مهندسین عمران انجام میشود.
لیکن از آنجا که مهندسین عمران با مهارتهای مرتبط با دانش حقوقی پروژهها ، اصول مدیریت صحیح پروژهها و مواردی از این دست آشنایی ندارند، رشته مهندسی مدیریت پروژه با هدف رفع خلاء موجود در فعالیت مهندسین مجری طراحی گردیده است. همچنین تسلط مهندسین مدیریت پروژه بر پایههای مهندسی عمران و صنایع و اصول مدیریتی ،ایفای نقش کارشناسان در پروژههای عمرانی را بسیار پر رنگ ساخته است.
از جمله اهداف مورد نظر در طراحی رشته مهندسی مدیریت پروژه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– اعمال صحیح آئین نامهها و مقررات مربوطه
-ارتقای کیفیت ساخت در پروژههای عمرانی
-ایمنی ، بهداشت ، بهره دهی و صرفه اقتصادی در اجرای پروژه
-مدیریت صحیح عوامل اصلی پروژه شامل هزینه ، کیفیت و زمان
تواناییهای فارغ التحصیلان:
مهندسین مدیریت پروژه تخصصهای مرتبط با مهندسی عمران،مهندسی صنایع و اصول مدیریت و نظارت بر اجرای پروژههای عمرانی را در دوره تحصیلی خود فرا میگیرند.لذا این کارشناسان در زمینه مهارتهای کاربردی و اجرایی مرتبط با سه تخصص فوق توانمند میباشند.
از جمله مهارتهای تخصصی کارشناسان این رشته میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– تسلط بر دانش حقوقی پروژهها
– تسلط بر مقررات ملی ساختمانی و آئین نامههای اجرایی
– آشنایی با امور مالی و حسابداری ویژه
– طراحی اجرایی و نظارت براجرای پروژه
– تسلط بر انجام هماهنگی بین عوامل ذیربط پروژه
– شناخت موثر از مصالح و ماشین آلات
– آشنایی با مقررات اداری مرتبط
– ایجاد دیدگاه مبتنی بر اخلاق مهندسی در اجرای پروژه
– توانایی نقشه خوانی مهندسی
– کسب دید عمیق از ایمن سازی کارگاه ساخت
مهندسی مدیریت پروژه یک رشته ی میان رشته ای است که در سال 1386 برای اولین بار در مقطع کارشناسی در دانشگاه پیام نور وارد عرصه ی دانشگاه شد.
قبل از سال 86 علاقه مندان به این رشته بعد از اینکه در مقطع کارشناسی در رشتههای مهندسی عمران و معماری تحصیل کردند باید در مقطع کارشناسی ارشد وارد این رشته میشدند که برای دانشجویان معماری با نام مهندسی مدیریت پروژه و برای دانشجویان عمران با نام مهندسی و مدیریت ساخت بوده است و همچنان نیز وجود دارد.
در حال حاضر نیز علاقه مندان به این رشته میتوانند با شرکت در آزمون سراسری و پس از مجاز شدن به انتخاب رشته با نوشتن کد رشتههای این رشته در دانشگاههای پیام نور سراسر کشور در برگه ی انتخاب رشته ی خود و قبولی وارد این رشته بشوند.
رابطه ی مهندسی مدیریت پروژه با رشتههای دیگر
همانطور که گفته شد مهندسی مدیریت پروژه میان رشته ای است و با سه رشته ی مهندسی عمران – مهندسی صنایع ومدیریت رابطه دارد که این رابطه به خصوص با عمران بسیار نزدیکتر است زیرا تمامیدروس تخصصی رشته ی مهندسی عمران از قبیل:مقاومت مصالح – تحلیل سازهها – مکانیک خاک و پی – مکانیک سیالات – هیدرولیک – طراحی سازههای فولادی 1و2 –طراحی سازههای بتنی 1و2 – راهسازی و روسازی و علاوه بر این دروس مدیریتی مهمیاز رشته ی مهندسی و مدیریت ساخت که یکی از گرایشهای ارشد عمران میباشد در آن وجود دارد مثل :مدیریت کارگاه و منابع انسانی – مدیریت ایمنی کارگاه و….و همچنین واحدهای دیگری مثل اصول و مقررات پیمان – مهندسی ارزش – قوانین حاکم بر پروژه و ….با توجه به هدف گذاریهای وزارت علوم در این رشته وجود دارد .البته در واحدهای این رشته درسهایی مثل :تحقیق در عملیات – مدیریت کیفیت و بهره وری – و آمارو احتمالات از رشته ی صنایع وجود دارد که این امکان را برای دانشجویان این رشته فراهم میسازد که بتوانند در مقطع ارشد در گرایشهای مدیریت سیستم و بهره وری و مهندسی سیستمهای اقتصادی و اجتماعی در رشته ی صنایع ادامه تحصیل دهند.اما بالغ بر 90% دانشجویان این رشته علاقه مند به تحصیل در گرایشهای عمرانی این رشته در کارشناسی ارشد میباشند.
با این تفاصیل میتوان رشته ی مهندسی مدیریت پروژه را مکمل مهندسی عمران دانست و ضعفهای مدیریتی و اجرایی مهندسین عمران در بخشهای مختلف را میتوان با مهارتهای این رشته پوشش داد.
بررسی اجمالی جایگاه مهندسی مدیریت پروژه در کشور:
با توجه به اینکه کشور ما جزو کشورهای در حال توسعه میباشد و باید در انتهای چشم انداز 20 ساله کشور اول منطقه در هر زمینه باشد و با توجه به ضعفهای متعدد شرکتها و ارگانهای مدیریتی که در بخش طرحهای عمرانی فعالیت میکنند این رشته از سوی وزارت علوم برای تقویت پایههای مدیریتی کشور در آینده بیشتر به سمت مدیریت پروژههای عمرانی هدف گذاری شده است
اما این رشته آنچنان که باید و شاید نتوانسته تا به حال جایگاه خود را در کشور پیدا کند و به نحوی تداخل وظیفه میان فارغ التحصیلان این رشته و مهندسین عمران پیدا شده است و بیشتر مهندسین عمران این رشته را فقط در محدوده ی کنترل پروژه محصور کرده اند و اذعان دارند که بدون یک مهندس مدیریت پروژه هم میتوان طرحهای عمرانی را به پایان رساند اما به چه قیمت ؟؟!!!
این حرف شاید برای پروژههای کوچک درست باشد ولی برای پروژههای بزرگ صحیح نمیباشد چون اولاٌ کنترل پروژه تنها گوشه ای از تواناییهای فارغ التحصیلان این رشته میباشدو ثانیاٌ به تعویق افتادن تحویل پروژههای عمرانی در سطح کشور و هدر رفتن منابع مالی کشور در اثر مدیریت نا صحیح منابع گویای این امر است که پروژههای ما نیازمند اشخاصی متبهر و کارآزموده و آشنا به مبانی و اصول مدیریت پروژه میباشد.
پس باید بیش از پیش راه را برای فارغ التحصیلان این رشته باز کرد و امکانات و تجهیزات در اختیار آنها گذاشت تا بتوانند مشکلات طرحهای عمرانی را توسط معلومات و دانستههای خود رفع کنند که خود این امر مستلزم یاری همه ی مسئولین میباشد.
پتانسیلهای شغلی مهندسی مدیریت پروژه:
همه میدانیم که فاصله ی دانشگاه تا بازار کار مشکلی است که سالیان سال مسئو لین کشور با آن دست و پنجه نرم میکنند و به فکر آن هستند که چگونه میتوان مباحث تئوریک گفته شده در دانشگاهها را تبدیل به عمل و اجرایی کرد و دانشجویان پس از فارغ التحصیلی بدون هیچگونه دغدغه ای و با مهارت کامل به بازار کار وارد شوند و بتوانند در راستای داشتههای خود به جامعه کمک کنند.
از سویی دیگر پتانسیل شغلی هر رشته به امکانات موجود در دانشگاه محل تحصیل دانشجو و البته به همت خود دانشجو و استعداد آن بستگی دارد ولی با توجه به سر فصلهای درسی این رشته و تواناییهای دانشجویان آن در حالت ایده آل آنها پس از فارغ التحصیلی میتوانند در زمینههای زیر فعالیت کنند:
1)اجرای انواع سازههای بتنی-بنایی- فلزی- آبی 2)اجرای مقاوم سازی ابنیه
3)اجرای سالنهای صنعتی و سوله و اجرای تخصصی انواع پلها 4)اجرای راهسازی و روسازی
5)متره و برآورد 6)نظارت بر ساخت انواع سازههای بتنی- بنایی – فلزی
7)مدیریت و کنترل پروژه 8)اجرای مهندسی ارزش
9)مدیریت مالی و حسابدداری پروژهها 10)مدیریت مصرف انرژی در ساختمان
11)مدیریت امور پیمان و قرار داد 12)مهندسی و مدیریت ایمنی کارگاه
با امید به اینکه دانشجویان این رشته با سعی و تلاش خود در کسب علم و دانش و با حمایتهای مسئولین امر بتوانند گامیمهم و بزرگ در عرصه ی آبادانی این مرز و بوم و پیشرفتهای ملی بردارند و بتوانند نام ایران و ایرانی را در سر تا سر جهان به احتزاز در آورند.
________________________________________
از دوستانی که مطلبی برای ارائه دارن که بتونه این رشته رو هرچه بهتر معرفی کنه در قسمت تماس با ما برای ما ارسال کنند.
سلام
متاسفانه تا وقتی نتونیم مهر نظارت پایه 2و1 و اجرا بگیریم همچنان در بازار کار منزوی میمونیم.پس لطفا همه با هم برای اصلاح این قانون به نظام مهندسی اعتراضتونو اعلام کنید.ممنون
متاسفانه درس میفرمایید ….